Breaking News

Berubah Wajah, Bibir Hitam, Ustaz Kazim Dedah Punca Peny4kit Dihadapinya

Menurut pendakwah Ustaz Mohd Hassan Adli Yahaya atau lebih dikenali sebagai Imam Muda Hassan, peny4kit ‘ain disebabkan oleh pandangan mata yang disertai sifat has4d de.ngki atau ir1 hati.

Ujarnya, ia juga akibat rasa takjub terhadap apa yang dipandang walaupun tanpa sekelumit pun rasa iri hati, tidak kiralah sama ada daripada orang soleh atau orang yang dicintai sekalipun.

Memetik pandangan Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani dalam kitab Fathul Bari bahawa: “Ain adalah pandangan has4d daripada tabiat yang buruk yang boleh menyebabkan mudar4t pada orang yang dipandangnya.”

Ustaz Kazim dedah terkena peny4kit ‘ain.

Baru-baru ini, pendakwah bebas Datuk Ustaz Kazim Elias menjadi perhatian ramai susulan pendedahannya disi.hir.

Menerusi perkongsian tular itu, Ustaz Kazim memaklumkan bahagian mukanya agak p4nas dan terasa pedih. Beliau sebelum ini mengalami bengkak pada bahagian betis dan kaki kirinya.

Menerusi kuliah Sembang Santai Bersama Duke di laman Facebook rasmi beliau pada Selasa, Ustaz Kazim sempat memaklumkan keadaan dirinya yang terkini.

Beliau yang sering muncul dalam program dan forum agama Islam di kaca televisyen sebelum ini mendedahkan mengalami perubahan fizikal yang ketara pada wajah terutama bahagian mata dan bibir.

Ustaz Kazim Terkena Peny4kit ‘Ain Wajah Berubah

“Inilah dia, jadi tuan puan boleh tengok sendiri macam mana. Saya rasa wajah saya mungkin berubah 50 hingga 70 peratus daripada yang asal.

“Nampak lain kan? Itulah sahaja yang dapat saya beritahu apabila orang bertanya tentang kesihatan saya.

“Lihat mata dan hujung mata, lihat bibir dan bawah bibir. Habis jadi hitam,” katanya.

Ustaz Kazim menambah, pend3ritaan yang dialaminya kini mungkin disebabkan penyakit ‘Ain berkaitan has4d dengki dan iri hati pihak yang tidak menyukainya.

Ujarnya yang kini sedang menerima rawatan, jika masih belum sembuh juga, beliau perlu mandi di sungai pada waktu Subuh sebagai usaha mendapatkan kesembuhan daripada peny4kit yang dialaminya.

Menerusi perkongsian sama, Ustaz Kazim mengulas bahaya penyakit ‘ain dengan berkata, Rasulullah SAW menyebut, di antara peny4kit yang paling banyak membawa kematian ialah peny4kit ‘ain.

“Ada yang bertanya peny4kit ‘ain itu bahayakah? Rasulullah menyebut peny4kit ‘ain ialah peny4kit yang paling cepat membawa kem4tian. Ia bukan peny4kit biasa,” katanya.
Dalam pada itu, beliau turut meminta titipan doa daripada semua agar diberikan kesembuhan segera.

Video :

sumber : trendingsangat

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Comments

No comments to show.